brunel-student-residences-lancaster-complex-02-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
brunel-student-residences-lancaster-complex-01-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
brunel-student-residences-lancaster-complex-04-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
brunel-student-residences-lancaster-complex-03-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett

Brunel Student Residences – Lancaster Complex

The driving factor in this group of student residences for Brunel University, the fifth phase of a comprehensive makeover of the campus and its facilities, was a rapid and cost-effective construction. 

There are six blocks each about 40 m long and six floors high. All the walls are loadbearing and the horizontal forces taken in the floor slabs: the prefabricated bathroom pods, the heaviest loads, are all located near a wall to eliminate the need for extra beams.

Given the cellular nature of the accommodation it is highly repetitive and the contractor decided to use a precast system where the components are brought to site and bolted together. But the architect Sheppard Robson found an ingenious way of avoiding monotony, exploiting the scope within the structural system for a façade which projects and recesses, as well as having windows of differing shapes. The effect is to introduce variety without complicating the construction.

Fast and effective construction of this phase of residential units on the Brunel University campus in Uxbridge

LOCATION
London, UK
CLIENT
Brunel University
ARCHITECT
Sheppard Robson
PROJECT VALUE
£ 23 million
COMPLETION
2006