burlington-danes-01-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
burlington-danes-04-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
burlington-danes-02-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
burlington-danes-03-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
burlington-danes-05-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
burlington-danes-06-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett

Burlington Danes Imaging Centre

As Imperial College continued to develop their amenities to attract the brightest minds, they approached us to work alongside architects Sheppard Robson to create a new medical research centre in partnership with GSK. This tiered structure, close to the existing Queen Charlotte Hospital in London’s Hammersmith, houses the latest imaging technology behind sleek façades of stainless steel and glass.  

Restrictions resulted from the site’s urban location, and included potential issues with working hours, crane oversailing and party wall agreements. The site had previously been home to a school, empty for several years, and still held several buildings which were to be demolished to ground slab level. 

We advised that groundworks beneath this should allow for the removal of obstructions and possible existing basements prior to the installation of a new basement. Piled foundations were adopted across the scheme due to the irregular grid arrangements above, which varied according to use.

Superstructure works comprised two new concrete flat slab and column buildings, long and narrow in plan and linked via steel truss link bridges across a central, steel-roofed atrium. The two storey atrium is fully glazed with self-supporting panels, and separate steel trusses bearing the roof loads.

The first block, on the southern side of the site, houses the building’s laboratories, the brief for which was to provide spaces which were as flexible and ‘futureproof’ as possible; the adjacent building comprises associated office and administration space. 

A striking feature is the steel-frame epistitial wall which provides an accessible and semi-exposed service route between high-level plant and laboratories at each level, whilst also aiding ventilation and acting as a thermal buffer. Glass panels were originally considered but were replaced by perforated stainless steel, with each panel supported vertically and laterally by its connection to the access walkway, which in turn is supported by steel hangers above each storey. 

A new medical research centre with a tiered structure and sleek façades

LOCATION
London, UK
CLIENT
Imperial College
ARCHITECT
Sheppard Robson
PROJECT VALUE
£ 50 million
COMPLETION
2007
FLOOR AREA
13,000 m²