duke-of-york-hq-05
duke-of-york-hq-03-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
duke-of-york-hq-01-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
duke-of-york-hq-04-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
duke-of-york-hq-07-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
duke-of-york-hq-08-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
duke-of-york-hq-06
duke-of-york-hq-02-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett

Duke of York Headquarters

Previously a military barracks, the 4.15 ha Duke of York’s Headquarters to the south of the King’s Road was acquired by Cadogan Estates in 1999, and subsequently redeveloped in three phases over a six-year period. 

In the first two phases, a mixture of commercial, retail and residential accommodation was introduced, including five new structures and significant changes to the existing buildings.  

The Grade II-listed Georgian main building had undergone major renovations in the 1990s when it was converted into offices, and a concrete frame was inserted behind the 19th-century façade. Our project oversaw a second change in function, from office block to private school. A large, double-height basement car park was also created beneath a newly-created private square to the southern end of the site. 

The third phase of the development then saw the conversion of a section of the main building into part of the new Saatchi Gallery, alongside three brand new galleries and visitor facilities in an elegant new extension.  

Our involvement across the site as a whole included reviewing new pedestrian spaces and introducing new routes through and around the buildings, as well as redirecting and altering existing services. A historical running track, linked to the site’s military past, needed to be retained and left unaffected by site works. These matters required substantial liaison with the planning and governing authorities controlling this high-profile area of London in order to gain approvals. A new entrance was created on Turks Row, carefully coordinated with the construction of the nearby car park to ensure site access despite ongoing obstructions. 

A fast-track programme was adopted for all phases of the project. The majority of the design and construction activities were run in parallel to allow the client to obtain an early return on this investment.

Former military barracks in Chelsea converted into high-end, mixed-use units

LOCATION
London, UK
CLIENT
Cadogan Estates
ARCHITECT
PDP London
PROJECT VALUE
£ 120 million
COMPLETION
2003 – 2008 (phased)

AWARDS
  • 2004 Civic Trust Award – Commendation
  • 2003 Royal Borough of Kensington & Chelsea Environment Award
  • 2003 National Home Builder Design Award – Commendation
  • 2003 Retail Property Week Award
  • 2003 Scala Civic Building of the Year
  • 2002 Slate Roofing Award
  • 2002 Copper in Architecture Award