jubilee-campus-03-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
jubilee-campus-01-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
jubilee-campus-02-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
jubilee-campus-06-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
jubilee-campus-04-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
jubilee-campus-05-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett

Jubilee Campus

In extending and developing their Jubilee Campus a short distance from the city, Nottingham University commissioned Ken Shuttleworth’s practice Make Architects to create a masterplan and detailed design for three modern yet complementary buildings at the entrance to the site. 

The initial masterplan, for an area of 70,000 m², incorporated a total of ten buildings, plus all associated hard and soft landscaping and underground works; we were responsible for the design of all civil and structural elements within this. A culverted river was reinstated to encourage ecological diversity, and emphasis was placed on environmental credentials, installing ground source heat pumps and encouraging rainwater harvesting. 

This was then split into a number of phases, with three buildings, labelled International House, the Amenities Building and The Gateway, constructed in the initial phase. Designed to further the University’s business and technology facilities, the three buildings provide a link between the open greenery of the campus and the adjacent urban environment. The first houses a combination of administrative and academic facilities; the second is home to support facilities such as a catering area, religious rooms and accommodation, and the third incorporates ‘business incubator units’, providing centralised support to young entrepreneurs. 

International House and the Amenities Building were designed as irregular pyramid shapes, clad in large maroon terracotta tiles, while The Gateway, clad in grey metal, with its rounded end buildings and intermediate steel link bridge, was described as a ‘dumb bell’ shape. All three buildings utilised piled foundations due to the poor grade of ground. 

Concrete frames with flat slabs were adopted throughout to maximise thermal mass, with varying levels of complexity. Both buildings in The Gateway used central cores for stability alongside inclined perimeter columns. The pyramid structures incorporated cantilevers formed from hung steel trusses suspended at roof level; emphasis was therefore placed on the installation of roof trusses early in the programme. 

Administrative and academic facilities at the gateway to a Nottingham University campus

LOCATION
Nottingham, UK
CLIENT
University of Nottingham
ARCHITECT
Make Architects
PROJECT VALUE
£ 21 million
COMPLETION
2008
FLOOR AREA
70,000 m²