jewish-community-centre-01-©-hufton-+-crow
© Hufton + Crow
jewish-community-centre-04-©-hufton-+-crow
© Hufton + Crow
jewish-community-centre-06-©-hufton-+-crow
© Hufton + Crow
jewish-community-centre-02-©-hufton-+-crow
© Hufton + Crow
jewish-community-centre-03-©-hufton-+-crow
© Hufton + Crow
jewish-community-centre-05-©-hufton-+-crow
© Hufton + Crow
jewish-community-centre-07-©-hufton-+-crow
© Hufton + Crow
jewish-community-centre-08-©-hufton-+-crow
© Hufton + Crow

JW3

Set back from the pavement by a tiered piazza, the four-storey building and adjacent ten-storey residential block weave a soft patchwork of cladding patterns. The new 3,250 m² Jewish Community Centre on London's Finchley Road offers a feeling of space and a slower pace to visitors entering from a noisy arterial thoroughfare.

The key themes in this exciting new project for London’s Jewish community are those of flexibility and future-proofing. The design is framed around the ability to change the interior spaces as and when necessary; removable screen walls can separate or open out to reveal large, column-free areas. A multipurpose hall seating 270, a 60-seat cinema, café, restaurant and studios comprise just some of the impressive facilities. Specification was crucial in creating a feeling of opulence and brass, glass and stone panels were all used to maximum effect.

During demolition sensitivity to the existing structures was paramount and substantial temporary works were undertaken. A retaining wall to the rear of the site was removed, but due to its reliance on an adjacent building we recommended careful propping prior to its replacement. We also instigated pumping of seasonal groundwater to provide a suitable environment for installation of foundations. The future ground floor cinema was set into a partial basement, and for this we designed a drained cavity to meet stringent waterproofing standards.

In terms of superstructure, we developed a dense concrete column grid, incorporating a transfer structure over the ground floor which minimizes the floor slab depth to remain within strict height restrictions. Its thermal mass provided passive temperature control, helping us to meet the site’s BREEAM ‘Excellent’ aspirations.

The use of concrete also assisted acoustic mitigation, another concern in areas like the cinema and auditorium, where we took the extra measures of dry-lined separation and fabric soffit panels, using flexible ductwork to prevent sound transfer.

A multi-use cultural centre clad in glass and stone with attached residential units

LOCATION
London, UK
CLIENT
JCC Venture Ltd
ARCHITECT
Lifschutz Davidson Sandilands
PROJECT VALUE
£ 15 million
COMPLETION
2013
FLOOR AREA
3,250 m²
AWARDS
  • 2015 Civic Trust Award
  • 2014 Concrete Society Awards – Commendation
  • 2014 RIBA National Award 
  • 2014 RIBA Regional Award 
  • 2014 New London Award