southampton-university-life-science-building-01-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
southampton-university-life-science-building-02-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
southampton-university-life-science-building-04-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
southampton-university-life-science-building-05-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
southampton-university-life-science-building-03-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett

Life Sciences Building

The timber fins which clad Southampton University’s sleek Life Sciences Building complement the features of the adjacent EEE building in both colour and form, whilst the materials chosen reflect the architect’s desire for an environmentally attuned aesthetic.

The 10,000 m² project, part of a masterplan to expand the university’s Highfield Campus, offers a state-of-the-art research and teaching laboratory amongst other academic facilities in two three-storey blocks, while copious office space can be found in a linked four-storey building.

The concept was clear, but the topography of the site introduced difficulties which we overcame through meticulous design. A steep slope alongside groundwater findings in initial boreholes demanded particular attention to waterproofing details within the partial basement. Piled foundations were designed to run through the made ground into clay, with secant piles forming watertight retaining walls around the basement.

The basement area itself was designed with 1.5 m deep plate girders running just below ground level to provide the vast column-free area required. The office block lift core does not extend through to the basement, instead forming a suspended lift pit which protrudes into the teaching laboratories below; we designed substantial downstand beams spanning between columns and the transfer structure to provide a supportive frame around the structure.

Key to superstructure design was striking a balance between the specific needs of the end user, and the aspirations of the architect. Concrete was chosen as the preferred material for the frame due to its superior vibration acoustic and thermal mass performance, but also due to the aesthetic it provided. Roof levels remain consistent throughout all three buildings, by adopting proportionally usage-related storey heights between the labs and offices. Curved sky-lights were cast into the third floor over the central staircase, allowing a stream of light to flow down from the roof-lights above.

Finely tuned timber-clad laboratory buildings with structural concrete frame

LOCATION
Southampton, UK
CLIENT
Southampton University
ARCHITECT
NBBJ
PROJECT VALUE
£ 40 million
COMPLETION
2011
FLOOR AREA
10,000 m²
AWARDS
  • 2011 RIBA Award