lister-community-school-04-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
lister-community-school-03-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
lister-community-school-02-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
lister-community-school-05-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
lister-community-school-07-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
lister-community-school-06-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
lister-community-school-01-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett

Lister Community School

Newham Building Schools for the Future appointed Laing O’Rourke to regenerate four schools across the borough. Lister Community School, a 12,800 m² complex in Plaistow, specialises in the Performing Arts, driving the emphasis on high-quality sports and performance facilities delivered in its redevelopment.

The school, which has a total roll of about 1,350 pupils, houses specialist facilities for the borough’s deaf and aurally impaired students. Its expansion was split into two distinct phases, designed to be implemented without any effect on the daily running of the existing school. Phase One built out onto the existing sports field to create two three-storey teaching blocks that flank a central Agora space to be enclosed by a lightweight ETFE foil cushion roof. Phase Two returned to the existing blocks to refurbish the sports hall, dining hall and dance hall. We also added a new gym designed to accommodate badminton practice by 2012 Olympic athletes, a drama hall and an administration block.

Key to this project, given its context within the borough’s wider plans, was the use of standard details. We worked within column grid and building height constraints to allow the use of fast-track modular construction. The floor-to-ceiling heights for the schools were set, also allowing systematic service zone design. Our introduction of flat soffits to upper floor slabs and roofs, and non-intrusive column layouts, also provided versatility: partitions can be moved or added as curriculum or teaching methods dictate. By avoiding structural metal decks, which can interfere with wireless transmitters, and providing extra space in service risers, we have future-proofed the school in terms of structure.

Environmental concerns were also at the heart of the design, with ground source heat pumps installed beneath the new landscaping, and large attenuation tanks designed into the surface water drainage system.

Sustainably designed school with specialist arts facilities in the London Borough of Newham

LOCATION
London, UK
CLIENT
Lister Community School
ARCHITECT
Anshen & Allen Architects
PROJECT VALUE
£ 26 million
COMPLETION
2012
FLOOR AREA
12,800 m²