london-city-racecourse-01-foster-+-partners
© Foster + Partners
london-city-racecourse-02-foster-+-partners
© Foster + Partners

London City Racecourse

Once we had rationalised freehand sketches of Norman Foster’s London City Racecourse grandstand, so that all the shapes come from different arcs of the same mathematical curve, we were able to draw on well tested methods but apply them in a unique manner. 

From two vertical cores, 27 m apart, spring huge box trusses up to 7.5 m deep and cantilevering to a maximum 50 m. The resulting depth of the roof structure makes enough height for access to a series of spectator boxes right at the roof’s leading edge, soaring over the 10,000-seat stand. 

Good visibility was a driver for the shape, not just from the seats to the course, but also from the vertical circulation cores and into the parade ring, and to observe fellow race-goers. A leisure centre and retail units take the 675 m length of the grandstand to 1,000 m overall, and it all rests on a landfill site.

A new curved grandstand building for this urban racecourse with 10,000-seat capacity

LOCATION
London, UK
CLIENT
Wiggins Plc
ARCHITECT
Foster + Partners
PROJECT VALUE
£ 150 million