louis-vuitton-at-selfridges-01
louis-vuitton-at-selfridges-02

Louis Vuitton at Selfridges

The eccentric Japanese artist Yayoi Kusama is famous for her pieces and exhibitions, peppered with colourful polka dots and her renowned ‘pumpkin’ designs, symbolic of growth and fertility. Following her exhibition at the Tate Modern, London, sponsors Louis Vuitton commissioned Kusama to design a large retail display at Selfridges on Oxford Street.

Kusama had envisaged her trademark dots and circles trailing across a range of materials, including display tables, the floor, on which the pattern was intended to aid navigation around the space, as well as perforated arches and hanging ‘chandeliers’. Working alongside New York-based architect Marc Fornes of THEVERYMANY and using innovative construction techniques, we helped to bring the concept to life.

Due to the temporary nature of the pop-up store, our design incorporated lightweight materials to produce the first wholly carbon-fibre, self-supported shell used in architecture worldwide. The technology had been previously used in aeronautics and lightweight speed boats, but this intricate design merged art and engineering in a rather more decorative way.

The very nature of a retail store is constrictive, and the allocated time period also set limitations on the method of construction. We therefore developed a periodic modular system, which at points was up to 4 m high yet only 2 mm thick. The structure had to be as stiff and light as possible, to enable the entire envelope to remain self-supporting.

In order to cut polka dots into the carbon fibre, we used high-pressure water jets to cut the material with ease and minimise splintering. Sections were produced off-site using large, flat pieces of formwork, and assembled in situ to ensure speed and ease of formation. Connections were made using carbon-fibre strips whilst the pieces were supported by temporary foam scaffolding.

Collaboration with artist Kusama to create a large retail display at Selfridges

LOCATION
London, UK
CLIENT
Jean Zeller
ARCHITECT
Marc Fornes / THEVERYMANY
ARTIST
Yayoi Kusama
PROJECT VALUE
confidential
COMPLETION
2012