LSE Centre Building 01
© Rogers Stirk Harbour + Partners
LSE Centre Building 02
© Rogers Stirk Harbour + Partners
LSE Centre Building 03
© Rogers Stirk Harbour + Partners
lse-building-02
© Rogers Stirk Harbour + Partners
LSE Centre Building 1
© Rogers Stirk Harbour + Partners

LSE Centre Buildings

As part of the major redevelopment of LSE’s central London campus, we are collaborating with architects Rogers Stirk Harbour + Partners to deliver a new tiered structure that will serve as a hub for the university’s Social Sciences departments, providing a balanced mix of public amenities, departmental space and teaching facilities.

The first stage of development involves the demolition of four disparate buildings, all constructed during different time periods, yet interconnected and with varying basement levels. Construction materials vary, and extensive surveys needed to be undertaken to confirm initial assumptions.

In terms of constraints, a plethora of subterranean services were carefully considered, and mapped onto plans throughout the design process, ensuring there were no clashes with the new proposals. A large 4 m sewer cuts across the new basement, and our suggestion for a divestment was successfully negotiated with Thames Water. The site’s location in a historical central area meant dealing with archaeological remains and asbestos within the existing buildings.

The new structure is split into three sections: the 2-storey Amenities Block, the 5-storey Houghton Street Block, and the 13-storey Tower Block. In all three, the superstructure comprises steel frames with 6 m by 9 m grids and concrete plank flooring. The structure is pushed to the perimeter edge to expose the columns, maximising flexibility and internal floor area.

Additional steel bracing features at either end of the 5- and 13-storey blocks, allowing us to minimise the thickness of the main core walls. In the tower block a feature steel staircase creates a series of double-height spaces diagonally throughout the building, providing a visual connection to the public plaza. Double-layered façades incorporate an inner layer to regulate the building's thermal performance, with an external system of fins controlling solar exposure.

An atrium space connects all three blocks, and includes circulation routes and collaboration spaces between the different floors.

A mixed-use landmark building for the social sciences departments' new public plaza at LSE’s campus at Aldwych

LOCATION
London, UK
CLIENT
London School of Economics
ARCHITECT
Rogers Stirk Harbour + Partners
PROJECT VALUE
£ 90 million
AREA
19,000 m2
COMPLETION
on site