lse-library-01-©-paul-ratigan
© Paul Ratigan
lse-library-02-©-james-winspear
© James Winspear

LSE Library

This large-scale renovation at one of London’s top academic institutions saw another successful collaboration with internationally-acclaimed Foster + Partners architects. We refurbished and extended the 1916 Lionel Robbins Building adjacent to London’s Aldwych, as well as introducing significant internal alterations while maintaining the traditional façade. 

The existing six-storey building was originally used as a dispatch centre for WH Smith, and was taken over by the London School of Economics in 1973, reopening as a library in 1978.  It comprises a steel frame encased in concrete to provide fire protection; brickwork and stone cladding adorn the façade alongside sash windows, and the floors were constructed using the popular hollow pot system. To be able to make the changes needed, we needed to first undertake a forensic investigation. 

The building was originally intended to be split into two areas, one for office and the other for warehouse use, so the load capacities of the floors varied. We developed a programme of concrete repairs, particularly to the ground floor slab, since carbonation had led to a loss of strength; the original intention was to completely remove large areas of slab, but we convinced the client to undertake material tests, and were able to take advantage of the fact that the concrete had actually gained strength in compression in certain areas; this significantly reduced cost. 

The internal layout was changing significantly, so a number of internal walls, sections of the ground floor slab, an existing staircase and elements of the roof were removed. A main feature of the new 15,000 m² floorspace is an atrium with composite concrete and steel spiral ramp and lift. This ramp was self-supporting through its geometry, which simplified its installation in a constrained location. The half-dome skylight above was constructed from steel in collaboration with the same innovative contractors that created the Peckham Library pods.

Renovation of an existing university library close to London’s Aldwych

LOCATION
London, UK
CLIENT
London School of Economics
ARCHITECT
Foster + Partners
PROJECT VALUE
£ 21 million
COMPLETION
2001
AWARDS
  • 2002 Civic Trust Award – Commendation