one-centuar-street-02-©-snowbound
© Snowbound
one-centuar-street-01

One Centaur Street

The initial client brief was to create an experimental housing project which was to examine and exploit the potential of dense developments on small urban gap sites.

The building form was to be a direct response to its context – the railway viaduct on the west and the three-storey listed early Victorian houses on the east with street frontages to the north and south. The accommodation requirement was to create interesting and attractive volumes of adaptable living space based on an organisational diagram. The building comprises four apartments, each containing a main split-level living area on the east side and bedroom areas to the west, separated by the main stair core.

Each of the four flats contained within the structure contain a double-height duplex living area with an in-situ concrete mezzanine floor suspended from the floor above via concrete tension columns.

Additionally, to the rear there are the bedrooms and bathroom areas separated on different levels, all linked via an intricate system of staircases formed in in-situ concrete.

Experimental and contextual housing project to maximise the use of urban space

LOCATION
London, UK
CLIENT
Roger Zogolovitch
ARCHITECT
dRMM Architects
PROJECT VALUE
£ 600,000
FLOOR AREA
618 m²
COMPLETION
2003
AWARDS
  • 2004 AIA London / UK Excellence in Design Award
  • 2004 Civic Trust Award – Commendation
  • 2003 AJ First Building Award
  • 2003 Housing Design Award – ‘Building for Life’
  • 2003 RIBA Award
  • 2003 RIBA London Building of the Year