oslo-central-station-01-©-space-group-architects
© Space Group Architects
oslo-central-station-04-©-space-group-architects
© Space Group Architects
oslo-central-station-02-©-space-group-architects
© Space Group Architects
oslo-central-station-03-©-space-group-architects
© Space Group Architects

Oslo Central Station

Space Group’s ‘Stasjons Alléen’ uses its graceful arches to bridge traditional concepts of railway design and modern architecture. Mirrored by the smooth upward curve of the adjacent hotel tower and a coiled, serpentine structure housing commercial and retail space, Oslo Central Station’s 100,000 m² expansion plan looks sleek and effortless, but is founded on myriad complexities. 

The station has undergone a number of haphazard changes throughout the last several decades in response to increased passenger numbers, resulting in a complex building environment which lacks clarity in terms of layout and organisation. In contrast to this, the architect’s aim is to provide a straightforward, logical passage from the city through to the station: ‘Stasjons Alléen’ translates as ‘Station Boulevard’.  

Station closure is impossible due to public demand, so careful consideration of phasing and programming, as well as systematic liaison between designers, construction team and station authorities, is crucial to success. Pinch-points along the length of the station building also require careful communication with adjacent buildings, as well as possible permissions and way-leaves.

The key physical limitation in our structural design was the existence of subterranean railway lines directly below all three proposed buildings. The 300 m² long proposed station building runs perpendicular to the railway lines and bears directly onto the tunnel walls. Structurally, the simplest option would have been a lightweight design with members spanning above the tunnel. However, we used complex structural analysis to realise the architects’ vision of steel framed arches below two storeys of office space, encased in concrete and layered with cladding. Given the weight of the structure, we undertook modelling of the tunnel to streamline the building and locate suitable load-bearing points below; once construction begins, monitoring will be crucial. The sinuous structure in the public square was also given its unusual shape by the requirement to work around the tunnel below.

Arched train station building spanning over existing tunnels, with new mixed-use structures

LOCATION
Oslo, Norway
CLIENT
Rom Eiendom AS
ARCHITECT
Space Group Arkitekter
PROJECT VALUE
£ 120 million
FLOOR AREA
100,000 m²