peckham-library-01-©-roderick-coyne
© Roderick Coyne
peckham-library-02-©-roderick-coyne
© Roderick Coyne
peckham-library-03-©-AKT
© AKT II
peckham-library-04-©-AKT
© AKT II

Peckham Library

Will Alsop has made a name for himself with bold, even eccentric designs, so when Southwark Council commissioned him to design a new library as part of the regeneration of Peckham Square they knew to expect colour, shape and texture from the 2,300 m² structure. 

With suspended ‘pods’ which protrude through the roof and a propped, cantilevered ‘horizontal block’, its idiosyncratic aesthetics defined the building’s make-up, and had to be carefully considered by us in the design stages. It was crucial in particular to ensure that the design met the aspirations of both the architect and its future patrons, so we upheld ongoing communication between all parties throughout the process. Remarkably, given the limitations of technology at the time, we also developed a prototype BIM system, producing a collaborative 3D model alongside the architects. 

Its emphasis on a connection with the community is manifested in the shape of the building. The library is raised 12 m above the ground to provide its users with impressive views of London, and also offers a paved plaza below, creating a ‘circular hub’ for pedestrian access.   

We made a statement with its materials, with green sides of pre-patinated copper and multi-coloured structural glazing on the main elevation. Spectacular when back-lit, the design lays bare the function of the interior. 

To achieve support for the horizontal block we specified a structure incorporating long-span steel trusses connecting to the concrete framed main block. The cantilevered block is then supported via a system of inclined steel tubes rising from ground level and connected to the main floor plate and upper roof structure.

The curved pods provided study spaces, as well as natural ventilation. We considered a variety of material options including sprayed concrete and composite plastics, but settled on timber-framed microlam. This achieved a balance between budget and ease of manufacture and minimised the load-bearing onto the cantilevered structure. 

A Stirling Prize-winning library in steel and concrete, renowned for its innovative form

LOCATION
London, UK
CLIENT
London Borough of Southwark
ARCHITECT
Alsop & Störmer
PROJECT VALUE
£ 4.5 million
COMPLETION
1999

AWARDS
  • 2002 Civic Trust Award
  • 2001 BCIA Special Award for Social Contribution
  • 2001 AIA London / UK Excellence in Design Award
  • 2000 RIBA Stirling Prize
  • 2000 RIBA Award
  • 2000 Millennium Special Products Award
  • 2000 Copper in Architecture Award – Highly commended