streatly-boathouse-02
streatly-boathouse-01

The Boathouse, Streatley

Our client wanted somewhere to sit and watch boats go by on the River Thames; Brookes Stacey Randall’s design is a glass box whose light and thin roof seems to float above a deck which itself seems to hover over the riverbank. 

Our approach was to give specific structural purposes to the minimal palette of materials, chosen for their aesthetic qualities. The glass walls themselves provide vertical rigidity which keeps the steel structure as discreet as possible and removes the need for secondary elements.  

The floorboards stiffen the structure, and the concrete slab makes an anchor to the three pile foundations – two under the slab and one under the pair of inclined columns in a dense, straight-grained West African hardwood, ekki. Making each component perform several tasks keeps the overall number to a minimum, delivering the visual effect which architect and client sought. 

A glass box for viewing passing boats on the bank of the Thames

LOCATION
Streatley, UK
CLIENT
Private client
ARCHITECT
Brooks Stacey Randall
PROJECT VALUE
£ 150,000
COMPLETION
1996
 

AWARDS
  • 1997 RIBA Award