the-glebe-01
© Formation Architects
the-glebe-02
© AKT II
the-glebe-03
© AKT II
the-glebe-04
© AKT II
the-glebe-05
© AKT II
the-glebe-06
© AKT II

The Glebe

Set within easy reach of the King’s Road in Chelsea on the site of a disused school, The Glebe boasts a desirable private address in the heart of London. Its seven dwellings, a mixture of converted apartments and two spacious new build villas, will provide stiff competition for some of the city’s most luxurious developments.

Upon purchase, the site comprised a five-storey school building with small basement dating back to the early 20th century. To support good relations with neighbours, the masonry façade of the structure needed to be retained, contrasting the modern architecture of the new villas.

The majority of external walls are to be maintained on a temporary basis using flying shores and horizontal trusses. Once a central core is in place it provides restraint to a system of horizontal bracing which is used until support can be provided by the concrete frame. Above the third floor the form becomes more intricate and any concrete columns would be offset from the floors below; here we specified steel frame with concrete floors.

Top-down construction, utilising perimeter embedded retaining walls and plunge columns from ground floor level, was chosen for the two-storey basement, allowing the substructure and superstructure to be built simultaneously. This creates a challenge since the retained façade has to remain unaffected by any works below, so sequencing was important to avoid complications.

Steel is more lightweight, and thus we can minimise the load transferring into the basement and foundations below, and reduce the thickness of the third floor slab. In tower locations, mezzanine levels are introduced both above and below the first floor slabs; all three levels are supported using RC wall-beams. The renovated main roof comprises a moment frame with secondary trusses attached. Where towers extend further vertically, mansard roofs have been designed, supported by portal frames located at four sides of the tower.

Apartments and spacious new-build villas in the conversion of a Chelsea school

LOCATION
London, UK
CLIENT
Orion Land & Leisure
ARCHITECT
Formation Architects
PROJECT VALUE
confidential
COMPLETION
on site