the-hub-coventry-university-01-©-peter-morgan
© Peter Morgan @ Lightworks
the-hub-coventry-university-04-©-peter-morgan
© Peter Morgan @ Lightworks
the-hub-coventry-university-03-©-peter-morgan
© Peter Morgan @ Lightworks
the-hub-coventry-university-02-©-peter-morgan
© Peter Morgan @ Lightworks
the-hub-coventry-university-08-©-peter-morgan
© Peter Morgan @ Lightworks
the-hub-coventry-university-07-©-peter-morgan
© Peter Morgan @ Lightworks
the-hub-coventry-university-05-©-peter-morgan
© Peter Morgan @ Lightworks
the-hub-coventry-university-06-©-peter-morgan
© Peter Morgan @ Lightworks

The Hub, Conventry University

Part of Coventry University’s £ 150 million redevelopment of its city centre campus, The Hub provides a complete range of student services including food court, student union, 700-capacity arts space and touchdown learning spaces.

We were charged with delivering an efficient yet striking structure befitting an iconic new building on this landmark site adjacent to the cathedral.

Though visually complex with bright colours and dramatic cladding patterns, The Hub utilised a STET frame with in-situ post tensioned flat slab structure which was efficient, inexpensive and provided excellent thermal mass for natural ventilation. The architect also envisioned exposed services with no suspended ceilings, providing a more industrial aesthetic.

At the heart of the structure was an efficient and flexible 9 m grid, although the building appears to be more elaborate as it deviates from the orthogonal along its northern and eastern elevations, where in plan the external walls flare outwards. 

Recesses at ground floor level provided further visual complexity, creating colonnades supporting the building above. Yellow-painted tubular steel columns supporting the projecting floors above were arranged in a random array, and load transfer structures inserted above, integrated into the shallow permitted zone.

During procurement, rising steel prices prompted a design change to post-tensioned slab construction, which delivers slightly shallower slabs and significant savings on reinforcement. 

Cleverly arranged student facilities in Coventry University’s city-centre campus

LOCATION
Coventry, UK
CLIENT
Coventry University
ARCHITECT
Hawkins \ Brown
PROJECT VALUE
£ 17 million
COMPLETION
2011

AWARDS
  • 2012 RIBA Regional Award 
  • 2012 BCI Awards – Shortlisted