the-studio-building-01-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett

The Studio Building

Conceived to provide a range of workshops for small businesses in the context of a light industrial structure, the Studio Building is the third in a sequence of new buildings by architects AHMM in this regenerated site in west London. The scale of its contemporary form is appropriate for its end location, tapering down from the Yellow Building through the sloping roof of the adjacent White Building.

This diminution in size was complemented by a transition towards simpler materials across the three buildings. The six-storey building adopts a plain white render façade wrapping around generous strip windows that flood each storey with light. A corner setback at ground floor provides a sheltered area, but structurally does not need to deviate from the building’s straightforward grid system. Service areas and stair cores are clad in grey aluminium louvres, providing a sense of continuity with the White Building’s similar details, and yellow guarding panels in the stairs are reminiscent of the Yellow Building.

Despite the building’s relatively small footprint, we opted for post-tensioned concrete floor slabs supported by concrete columns, bearing onto piled foundations in this shell and core contract. The premise of the building was to promote flexibility and usability for a range of different clients, so wide-span, open office spaces were a crucial element.

Two rows of columns divided the floors centrally on either side of an access corridor, with perimeter columns supporting the remaining load; this layout allows lettable spaces to remain column free. At every level, this corridor provides a clear run for services up to the threshold of each of the sixteen potential partitioned units (each of about 45 m²) that can be accommodated. Clients also have the option of adapting the ventilation system by removing high-level panels in the windows. Additional plant and service space was provided in a screened roof space to meet slightly more industrial demands.

Six-storey workshop building with wide-span, column-free office spaces to maximise flexibility

LOCATION
London, UK
CLIENT
Nottingdale Limited
ARCHITECT
Allford Hall Monaghan Morris
PROJECT VALUE
£ 7 million
COMPLETION
2009