the-yellow-building-02-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
the-yellow-building-04-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
the-yellow-building-01-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
the-yellow-building-03-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
the-yellow-building-05-©-anthony-weller-archimage
© Anthony Weller
the-yellow-building-06-©-AKT-james-barry
© AKT II

The Yellow Building

Monsoon Accessorize commissioned Allford Hall Monaghan Morris to design a new seven-storey, 15,000 m² headquarters, with a structure reflective of the company’s creativity. The result was an innovative geometric form introducing texture and aesthetic audacity to a relaxed, unconfined internal area which encourages ease of communication.

Though always a consideration in the optimisation process, budget and ease of build were not limiting factors; the clients sought a landmark, visually complex building to use as a focal point within a ‘village’ for staff and fashion designers. Therefore we brought parametrically driven models to the early design process. These could respond to the global vision whilst being able to focus in on details such as reinforcement fit, geometric repetition and the wider implications that such decisions can have on structure. Following these early discussions, concrete diagrid was selected for the construction model. 

In-situ concrete was chosen for the frame and floors instead of ordering pre-cast sections, thus reducing the cost of craneage and increasing the speed of construction. ‘As–struck’, rough concrete provided thermal mass for the building and was also in keeping with the ‘workshop’ theme. Reusable wall forms were adopted, with inclined partitions to form the 'V'–shape to each column pour; this system was simpler than traditional inclined column forms, and offered programme and cost benefits. 

The exposed diagrid wraps around the perimeter of the building, which comprises two sections, each with its own rectangular floor plate. Clad in glazing to maximise daylighting alongside distinctive yellow spandrel panels, it provided vertical and lateral support simultaneously, minimising the need for shear walls or added stability within the post–tensioned floor plates. This freed up large areas for art installations and boutique exhibitions, and also allowed a core to be built to the side of the main building out of lightweight steel, flexible in its size and layout.

Exposed concrete diagrid structure housing Monsoon’s 15,000 m² headquarters

LOCATION
London, UK
CLIENT
Nottingdale Ltd
ARCHITECT
Allford Hall Monaghan Morris
PROJECT VALUE
£ 32 million
COMPLETION
2008
FLOOR AREA
15,000 m²
AWARDS
  • 2009 BCI Award – Best Building 
  • 2009 RIBA Award 
  • 2008 World Architecture Festival – Highly Commended 
  • 2008 MIPIM Best Mixed Use Award – Commendation