twickenham-academy-01
© Valerie Bennett
twickenham-academy-02
© Valerie Bennett
twickenham-academy-03
© Valerie Bennett
twickenham-academy-04
© Valerie Bennett
twickenham-academy-03-©–AKT-II
© AKT II

Twickenham Academy

As part of the Department for Education’s Academy scheme, we worked with architects Astudio to update the site of former Whitton School through the construction of three interconnected buildings with central Sports Hall, in the place of existing blocks dating back to the 1950s.

Comprising a number of low-rise blocks – the oldest of which dates back to 1957, with several added throughout the following decades – the existing school was in need of redevelopment. Though structurally the buildings were in good condition, the growth of the school had been piecemeal and required consolidation to suit the needs of the new academy: demolition was considered the most appropriate option.

The new structure consisted of three 'A'-shaped wings surrounding the double-storey central hall space. A relatively complex design incorporating cantilevered upper storeys, transfer structures and downstand beams (to support complex steel frames in the ‘Arena’ areas at each end of the 'A'-frame structures) required careful consideration in the early stages of the project.

Having considered various materials including steel and concrete, we decided on concrete frame for the majority of the building, which met thermal mass requirements, could be erected within programme deadlines, and provided appropriate fire protection. Though aesthetically forming one complete building, the three sections were structurally independent of each other, avoiding the issues of thermal movement within the concrete.

Steelwork was used where lightweight construction proved more efficient and where shorter spans were needed, such as in the double-height Arenas. The central Main Hall was also framed from steel, due to the long spans, acting as a continuation of the steel structure between the cores. A roof garden was placed above the Main Hall, with a large central rooflight to ensure a flow of natural light into the large space below.

Design of three linked school buildings with central Sports Hall on the site of a new academy

LOCATION
London, UK
CLIENT
Leadbitter Group
ARCHITECT
Astudio
PROJECT VALUE
undisclosed
COMPLETION
2014