Victoria Hall exterior
© Hufton + Crow
Victoria Hall exterior 01
© Hufton + Crow
Victoria Hall exterior 08
© Hufton + Crow
Victoria Hall exterior 02
© Hufton + Crow
Victoria Hall exterior 04
© Hufton + Crow
Victoria Hall exterior 07
© Hufton + Crow

Victoria Hall

Victoria Hall is part of a huge development underway on a tight urban site in London’s King’s Cross. Led by Argent, we have enjoyed considerable involvement in a number of adjacent phases to date, providing both predominantly commercial and retail use buildings.

This brick-clad building, split into three distinct blocks, offers high-quality postgraduate student accommodation above a ground floor comprising retail space, across a total area of 9,216 m² bounded by Building T4 which is set to provide commercial units and Building T6, a recently completed residential building, as well as interfaces with the new HS1 rail link and Thameslink tunnels and numerous utilities, this complex site required careful consideration in the early design stages.  

The superstructure design worked around the architects’ internal layouts to produce an economical grid which met the loading requirements with minimal impact. The generous 3 m spaced study rooms were paired, and our design included an efficient 6 m structural grid typically. This is extended to 8 m in areas in order to minimise transfer structures at the first floor, forming a column-free space at the ground floor communal areas. In doing so we refined the slab structure and so maximised floor to ceiling heights. External columns were arranged and positioned to provide optimum support to the masonry façade, minimising deflection and movement detailing. The façade incorporates large proportions of hit-&-miss brickwork, which we have developed detailed options for during the design, allowing the contractor to assess these to optimise cost and programme benefits.

 

Postgraduate student accommodation in the heart of the major redevelopment of King’s Cross

LOCATION
London, UK
CLIENT
Aga Khan Development Network
ARCHITECT
Stanton Williams
PROJECT VALUE
£ 22 million
FLOOR AREA
9,216 m²
COMPLETION
2016