Brindley Cafe
© Valerie Bennett
Brindley Cafe 02
© Valerie Bennett
Brindley Cafe 03
© Valerie Bennett

Brindleyplace Café

When Argent asked if we could help Piers Gough with this café pavilion at Birmingham’s Brindleyplace, we were already engineers on one of the office buildings for the masterplan.

The café sits in the central square providing a focal point for the award-winning commercial development which has created a business community in the centre of Birmingham. Surrounded by stone paving, grassed areas and a nearby fountain, it seats up to 40 people in a calm atmosphere that acts as a retreat from the commercial environment.

The curved pavilion opens like a blinking eye above the roof. It was designed to seem like it is of pure glass by keeping all the elements on one plane, and making all the steel supports the same size, so that it appears as a single surface. One uninterrupted pane of curved glass would have been near impossible to create.

The roof members extend from the vertical structural columns, crossing over to form a pair of canopies. The café’s curving shape means that the canopies’ cantilevers differ; they are much longer in the centre than at the edges. A curved beam that is virtually invisible from the ground was added, running above and parallel to the outer edge of the canopy. In effect, it makes all the cantilevers the same length, retaining the clarity of the architect’s idea.

Eye-shaped café pavilion of curved glass with cantilevering canopies

LOCATION
Birmingham, UK
CLIENT
Argent
ARCHITECT
CZWG
PROJECT VALUE
£ 379,000
COMPLETION
1997
AWARDS
  • 1998 Civic Trust Award