canada-water-library-01-©-tim-crocker
© Tim Crocker
canada-water-library-02-©-tim-crocker
© Tim Crocker
canada-water-library-04-©-tim-crocker
© Tim Crocker
canada-water-library-05-©-ISG
© ISG
canada-water-library-03-©-tim-crocker
© Tim Crocker
canada-water-library-06-©-ISG
© ISG

Canada Water Library

The design of Southwark’s Canada Water Library posed a problem: how best to make use of spatially restricted conditions while delivering the client’s vision of hosting a wide range of facilities within an iconic civic building.

The brief presented to us demanded a free-standing building housing 40,000 books as well as a 150-seat theatre, café, three classrooms and 79 internet terminals. The result is an efficient yet distinctive building that successfully integrates architecture and engineering.

The six-storey, £ 14 million ‘super library’ is on the edge of Surrey Quay dock, with an access shaft for the Jubilee line underground station directly below. Initial geotechnical investigations revealed that the shaft had insufficient load capacity to support additional loads of the new library on top.

We worked with Transport for London to gain approval for underpinning the access shaft. Additional piles were installed across the site to support the remainder of the library, their locations chosen to avoid the station box and the historic quay wall nearby. Once piling was complete, access to the station was reinstated.

Providing sufficient space for all the facilities was achieved by canting the building’s walls. As a result, the roof is more than twice the ground floor area.

Research into different construction options led to the adoption of a concrete core, substructure and floor slabs. Steel was chosen for the canted perimeter columns and the roof trusses for reasons of cost, aesthetics and buildability. Our analysis of the structure meant that the size of steel members could be optimised, minimising the loss of usable floor area.

The concrete core rising from basement level was built using jump-form construction, which, along with the use of prefabricated steel columns, significantly accelerated the project programme.

 

A multi-use cultural building with steel cantilevered perimeter columns and concrete slabs

LOCATION
London, UK
CLIENT
London Borough of Southwark, British Land
ARCHITECT
CZWG
PROJECT VALUE
£ 14 million
COMPLETION
2011

AWARDS
  • 2013 Civic Trust Special Award
  • 2012 RIBA Regional Award