elsley-house-03-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
elsley-house-01-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett
elsley-house-02-©-valerie-bennett
© Valerie Bennett

Elsley House

Elsley House is an office block built during the 1930s and located just off London’s Oxford Circus. The refurbishment of the building involved opening up the space within to create a more modern commercial space.

Our analysis of the building’s steel frame and our contribution to the refurbishment were instrumental in maximising the value of this development. The existing structure was suffering from many of the inherent problems of steel enclosed by brickwork; water penetration causes the steel to corrode, which cracks the bricks and in turn accelerates water ingress.

We established ways by which the existing structure could have supported an additional floor, at roof level, but this option was not adopted as various contingent conditions such as the leases on the building and planning legislation made it too costly and risky. We thus designed repairs and alteration that protect the existing structure and allow the introduction of a new servicing and circulation strategy.

Refurbishment and modernisation of a 1930s office block in buzzing Oxford Circus

LOCATION
London, UK
CLIENT
Great Portland Estates
ARCHITECT
Nicholas Burwell Architects
PROJECT VALUE
£ 3 million
COMPLETION
2009