Render 01
© Horden Cherry Lane Architects
Render 02
© Horden Cherry Lane Architects
Render 03
© Horden Cherry Lane Architects
Render 04
© Horden Cherry Lane Architects
Render 05
© AKT II
Finsbury Tower site progress
© AKT II

Finsbury Tower

Following on from our groundbreaking work on the South Bank Tower extension, we are taking the same principle with an existing 16-storey tower in Islington, extending it 12 storeys (from 79 m to 124 m high). Its 3-storey podium will also be doubled in height, with both podium and tower sharing a single split-level basement.

This extension will create 12,687 m² of additional office space, including 929 m² of affordable workspace designed for small- and medium-sized businesses, as well as 1,328 m² of retail space. The new scheme also adds 500 cycle parking spaces and will be car free, losing the 85 spaces it currently offers.

The original 1960s building was designed by Richard Seifert Architects for British Telecom, comprising RC flat slabs spanning onto RC columns, which are in turn supported on under-reamed piled foundations.

Information on the existing building has been compiled from a series of engineering record drawings consisting of general arrangement and reinforcement detailing drawings. Piecing together the history of the constituent parts of this building presented a major obstacle in the generation of a proven, viable structural response to this complex engineering challenge. Unlocking this potential required us to fundamentally redesign the existing building following a confirmatory exercise which back-analysed the structure, verifying initial assumptions.

This investigation and analysis means that we can sustainably reuse large portions of the existing building. A key aim is also to reuse the existing basement and foundations, minimising any new excavations as much as possible, so our design strategy has limited additional loads onto the existing basement columns to 30 %, utilising existing, unused capacity.

The tower’s existing core will be demolished and replaced with a new core configuration that allows for a more efficient floor plate. It will also provide stability for the 12-storey extension constructed using lightweight steel with composite slabs on metal decking.

At the back of the development a 6-storey residential block will be constructed including twenty-five social rent homes. This will be a relatively simple, efficient design of RC frame with flat slab, reusing an existing section of the basement and its retaining walls.

Extension of a 16-storey London tower with an additional 12 storeys for expanded workspace

LOCATION
London, UK

CLIENT
CIT Group

ARCHITECT
Horden Cherry Lee Architects

PROJECT VALUE
£ 105 million

FLOOR AREA
14,600 m² (extension),
28,800 m² (total)

COMPLETION
On site