olympic-energy-centre-01-©-jan-friedlein
© Jan Friedlein
olympic-energy-centre-03
olympic-energy-centre-04-©-ODA-image-library
© ODA
olympic-energy-centre-05-©-ODA-image-library
© ODA
olympic-energy-centre-06-©-ODA-image-library
© ODA

Olympic Energy Centres

Two large-scale energy centres fulfilled a crucial role in London’s plans for the Games, providing sustainable heat and power to the Olympic Park and Athletes’ Village. Cited as ‘miniature Tate Moderns’, they were constructed as sheds up to 80 m long, with aesthetics reflecting their industrial function.

The centres were on two separate sites: the Kings Yard Energy Centre served the 2012 London Olympic Park and the residential developments that followed the end of the Olympics, while the Stratford City Energy Centre caters to proposed developments in an area slightly to the east.

At Kings Yard, we refurbished an adjacent Edwardian building to house a biomass boiler, connected to the centre via a new link bridge; alongside the gas engines and ammonia electric chillers in the main buildings, these provided both electricity and temperature control to the Olympic buildings.

Due to the length of both buildings and the long spans required, we recommended steel as the framing material; this was lightweight, could be easily assembled and would meet the exacting deadline required. Chimney flues reached up to 42 m in height, and were crane lifted into place in one piece to save time.

In terms of floor construction, prefabrication was preferable given the time span, but the weight of individual plant housed by the structures called for the strength of an in-situ solution. Working the structure around the equipment, we combined the two options and proposed Omnia floors, pouring a thin layer of in-situ concrete over precast planks.

We staggered the programmes to allow the plant to be installed once the frame was up, before the construction of the roof or masonry walls. The buildings’ flexibility also extends beyond their initial construction programme; if any equipment needs to be removed and updated, the metal mesh façades, which were assembled independently of the main structures, are easily demountable.

Large-scale energy centres with steel frames designed for future flexibility

LOCATION
London, UK
CLIENT
Cofely East London Energy
ARCHITECT
John McAslan + Partners
PROJECT VALUE
£ 15 million (shell and core only)
FLOOR AREA
7,500 m²
COMPLETION
2011
AWARDS
  • 2013 RIBA National Award