river-don-district-masterplan-01

River Don Masterplan

In the valley of the River Don on the outskirts of Sheffield, British Land have acquired a 62-acre tract of brownfield land with the aim of creating a new suburb which blends residential blocks set along tree-lined roads with nearby retail and commercial units.

We teamed up with Hopkins Architects to deliver Plot 5 in the corner of the site, bordered by the sinuous river to the south-west. A drive-through Costa Coffee and Next Home and Garden store were initially proposed, with residential units and a car showroom to follow.

Drainage was key, particularly given several recent instances of major flooding in the vicinity of the site. We designed a scheme of surface water storage in the car park areas, which worked in conjunction with perforated pipes and a treated filtration system to attenuate and improve the quality of surface water before returning to the local drainage network.

Formerly a steelworks, we needed to consider complex ground conditions before we could make structural recommendations. Slag, a by-product of industry, was known to lie beneath the top layers of made ground. Due to the expansive nature of this waste material, movement and heave were likely. A number of sub-ground obstructions, including a large basement area, were also noted.

Due to the unpredictability of the ground, we specified piled foundations for the two retail units, rooted in the stable strata below the slag. We detailed suspended RC slabs spanning between the pile caps, ensuring tolerance for movement.

Both superstructures were steel-framed with green roofs. A portal frame worked best for the Costa building, which was the smaller of the two and required an open-plan interior. The roof decking acted as a diaphragm, transferring loads to the roof bays. Stability was provided for the Next building in the form of cross-bracing in the façade, while the floor provided stiffness, working as a horizontal diaphragm.

Complex masterplan to redevelop industrial land into a mixed-use development

LOCATION
Sheffield, UK
CLIENT
British Land
ARCHITECT
Hopkins Architects
PROJECT VALUE
£ 350 million
FLOOR AREA
111,000 m²