External shot 01
© Dennis Gilbert
External shot 02
© Dennis Gilbert
Library 01
© Dennis Gilbert
Internal shot 02
© Dennis Gilbert
Interior image 03
© Dennis Gilbert
External shot of the building
© Dennis Gilbert

St Paul’s School

St Paul’s School in Barnes is one of the most prestigious independent schools in the capital, but since it moved to its current location on a 42-acre site abutting the River Thames in 1968, it has been overdue an upgrade in facilities. As part of a multiphase plan, we have teamed up with architects Walters & Cohen to design an entirely new teaching block.

The new block, which incorporates a chapel and a library alongside classrooms, is on a constrained site, surrounded by existing structures. The current ‘CLASP’ teaching building is due for demolition and will be replaced by an L-shaped structure comprising an exposed flat slab concrete construction to maximise thermal mass and meet architect’s requirements. The building adopts mixed mode ventilation to limit energy usage and encourage sustainability. Natural light is drawn into the building via large windows and a central atrium to encourage circulation.

The requirements for groundworks and foundations are complex: the remains of former filter beds infused with a thick layer of made ground, requiring extensive ground investigation to determine contamination hotspots and remediation measures. The Thames Water ring man is routed deep below the site and the proposed new Thames super sewer borders the site. District mains pipework beneath the building footprint must be diverted prior to construction. The school needs to remain functional throughout construction, so phasing needs to include a temporary decant building on a nearby playing field.

For the foundations, AKT II researched the made ground infill material to determine its origin and likely usefulness as a foundation material. As opposed to the recently completed New Science Block adjacent to the plot, which was on piles, we pursued an ambitious plan to adopt a raft foundation making use of ground improvement techniques to normalise the made ground material, which was discovered to have been taken from the excavation for the Victoria line construction. Using a raft foundation saved valuable programme time, invaluable when planning a construction sequence around a live school, and also provided significant cost savings for the project when compared to the New Science Building project.

A multiphase upgrade operation for one of the UK’s most prestigious schools

LOCATION
London, UK
CLIENT
St Paul’s School
ARCHITECT
Walters & Cohen

PROJECT VALUE
confidential
FLOOR AREA
9,518 m²
COMPLETION
2017 (Phase 1), on site (Phase2)