UCL Marshgate render 1
© Stanton Williams
UCL Marshgate render 2
© Stanton Williams
UCL Marshgate render 3
© Stanton Williams
UCL Marshgate render 4
© Stanton Williams
UCL Marshgate render 5
© Stanton Williams
Model
© AKT II

UCL East, Marshgate I

In the largest single expansion since they were founded nearly 200 years ago, UCL is creating a new campus on London’s Queen Elizabeth Olympic Park in east London. We will be providing structural engineering services for the first phase, which will comprise two sites (Pool Street West and Marshgate) and accommodate around 4,000 students and around 260 academic staff.

The Marshgate building, located in the site’s north-east corner, has been designed by Stanton Williams. It will be an academic-led, mixed-use block totalling 35,000 m2, and will be the centre of the UCL East academic vision.

From the outset, the brief set by UCL required a future-proof building that could adapt to the varying needs of teaching, open learning, workplace needs, and both wet and dry labs. Recognising this need, the team started from a recognised ‘fits all’ platform of an efficient concrete flat slab, which provides an efficient spatial planning grid, flexible services and environmental solutions, as well as a robust structure that has longevity at its heart. From this base point, Stanton Williams further developed the building and architectural language to create connectivity with the wider public realm, referred to as the ‘Fluid zone’, and a close relationship with the Olympic Park.

To complement the longevity of the brief and the inherent structure, an envelope has been developed that reflects this durability, using the integrity of precast components arranged in a manner that reflects solidity and elegance, whilst providing valuable shading to complement the energy use of the building.

The site is constrained, with a number of utilities running around the perimeter. A strategic UKPN PLUG tunnel runs past the south-east corner of the site at depth, impacting the substructure solution. Being part of the remediated Olympic Park site, a considerable depth of made ground is present which further complicates the foundation solutions available.

For more information on the new campus, visit the UCL East website.

A 35,000 sqm academic-led, mixed-use block for UCL, as part of London Olympic Park regeneration

LOCATION
London, UK

CLIENT
University College London

ARCHITECT
Stanton Williams

PROJECT VALUE
confidential

FLOOR AREA
35,000 m²

COMPLETION
in design