Yalding House exterior picture
© Hufton + Crow
Yalding House entrance
© Hufton + Crow
Yalding House reception
© Hufton + Crow
Yalding House office space
© Hufton + Crow
Yalding House exterior shot
© Hufton + Crow

Yalding House

Formerly the home of BBC Radio 1 and 3, as well as the BBC Central Music Library, for over 60 years, the redevelopment of the Yalding House has produced modernised office space, with the addition of retail on ground floor and a basement containing a bike workshop, showers and storage.

With the aim of adding more floor area, the existing central stair core and lift shafts were demolished and infilled as floor plate, used to accommodate office space and toilet areas. This process required the installation of temporary stability bracing to compensate for the removal of the existing stability system. A new core was then constructed in a lightwell to the rear of the building. The infill and new core construction is of a lightweight steel frame, with lightweight concrete slabs on profiled metal deck. Stability is provided by cross-bracing, and the new core is tied back to the existing frame to create a new stability system for the building.

In addition, two new storeys were added to the top of the building, with one of these being a partial mezzanine level, creating a significant expansion to the floor area, with the addition of a terrace. Its construction is a robust, lightweight design of steel and concrete on profiled metal deck.

Inspired by its origins as both a motorbike showroom and the later BBC occupation, Yalding House retains much of its 1930s character, with exposed brickwork and structural steel to maximise floor-to-ceiling height, offering a flexible workspace for businesses.

Redevelopment of former BBC Radio home, inserting new core and adding floors to roof

LOCATION
London, UK

CLIENT
British Land

ARCHITECT
Buckley Gray Yeoman

PROJECT VALUE
£12 million

FLOOR AREA
2,700 m²

COMPLETION
2015